onsdag 13 januari 2016

Eiffeltornet

Eiffeltornet är ett torn i Frankrikes huvudstad Paris som är en stor sevärdhet och det är världens mest besökta attraktion med entréavgift.

La tour eiffel är det franska namnet för Eiffeltornet. Det var en vacker dag i januari 1887 som det bestämdes att Eiffeltornet skulle byggas. Namnet Eiffeltornet kommer från en man som har bott där Eiffeltornet står idag och han heter Gustave Eiffel. Det var även Gustave Eiffel som invigde Eiffeltornet 1889 men allmänheten fick inte tillträde förrän 6 maj 1889. Planen var att Eiffeltornet skulle rivas 1909 men det blev aldrig av. Det tog 2 år och 2 månader och 5 dagar att bygga Eiffeltornet.

I början användes Eiffeltornet till självmord. Det tog många människors liv i början och det värsta var att när dom hoppade så brukade dom landa på en annan människa som antagligen också dog.

Idag är Eiffeltornet 125 år gammalt och har ungefär 6 miljoner besökare varje år. 225 miljoner människor har besökt Eiffeltornet sedan det byggdes.

För att måla om hela Eiffeltornet skulle det behövas 60 ton färg. Tornet har även byggts av svenskt järn från Värmland.

Eiffeltornet byggdes för att fira den franska revolutionen. 1925 blev Eiffeltornet även en reklampelare för det franska bilmärket Citroen. Eiffeltornet tkostade 7,8 miljoner franc
(1800 talets penningvärde) att bygga. Det är 1665 trappsteg för att nå toppen i Eiffeltornet men det finns även en hiss. Eiffeltornet väger ungefär 10 100 ton.
Jag valde Eiffeltornet som insperation till Aiffeltornet för att den har en så ljuvlig utsikt och förmedlar en så härlig känsla.

källor: wikipedia.se dn.se,parisportalen.se och alltomresor.se
Bilder:
Pedro J Pacheco via foter.com/CC BY-NC-SA
Storm Crypt via foter.com/CC BY-NC-ND
R.Duran via foter.com/CC BY-NC-ND


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar