söndag 31 januari 2016

Mitt drömyrke

Mitt drömyrke är läkare och det har varit mitt drömyrke sedan jag lärde mig prata.

Jag har alltid tyckt om när vi pratar om sjuksköterskor och andra inriktningar inom vården. Min mormor är sjuksköterska och hon jobbar natt och då en gång fick jag följa med till hennes jobb och prova att vara sjuksköterska. Det var väldigt svårt att vara vaken men det var roligt att få hjälpa folk och prova på hur det var och kändes att jobba inom vården. Det var den gången då jag fick följa med min mormor som jag bestämde mig att jobba inom vården. Jag kände att det här var ett roligt och intressant yrke. Det var inte jätte roligt att jobba natt eftersom det var så svårt att hålla sig vaken men i det stora hela var det jätte roligt och intressant. Dessutom så får man ganska bra lön och man får möjlighet att hjälpa folk och förändra människors liv till det bättre. Det som inte hade varit lika lockande med yrket hade varit ifall man var tvungen att hjälpa någon läskig eller farlig människa. Då hade iallafall jag känt mig lite rädd. Det är kanske inte alltid världens bästa arbetstider också. Ibland så händer det att någon blir akut sjuk och behöver omedelbar behandling mitt i natten. Då kan det hända att även om jag slutat jobbet måste komma och hjälpa personen. Det kallas jour och det gäller dygnet runt.

Man har också dagliga rutiner och arbetsuppgifter som läkare. Man måste kanske hjälpa några personer som är diabetiker och andra sjukdomar som folk kan ha. Man måste skriva ut mediciner, behandla olika patienter och ha en god relation till sina kollegor. Som läkare tror jag det är väldigt viktigt att man kan prata på ett lämpligt sätt med sina patienter. En dålig sak med yrket är ifall man av misstag råkar behandla en patient med fel mediciner eller med fel utrustning och patienter blir allvarligt sjuk eller i värsta fall dör. Jag hade haft väldigt dåligt samvete. Men det är inte så troligt att man råkar göra ett så allvarligt misstag om man har så många år av erfarenhet.

En medellön för en kvinna i Norrbotten får ungefär 27 000 när skatten är avdragen.
Lönen är väldigt bra och eftersom det är ett jobb som låter intressant och roligt så verkar det som mitt drömjobb. Som läkare arbetar man oftast bland andra kollegor och man har folk omkring sig hela tiden. Jag tycker det låter som en möjlighet att träffa massa med nya folk. Det finns lite risker med som läkare, man går runt hela dagarna och då är det en risk att man får ryggskador och någon gång kan det komma in någon med en smittar sjukdom då kan man bli smittad.

Vissa delar av året behöver man jobba mer och vissa mindre det beror helt på hur många som blir sjuka eller skadade under ett år. Sverige behöver läkare så jag tror inte det blir något problem att hitta ett arbete i Norrbotten där jag bor. Men det är ganska svårt att bli antagen som läkare man måste ha mycket höga betyg i skolan och efter att man studerat i 5,5 år vilket är grundutbildningen i Sverige och det leder till läkarexamen måste man också gör allmäntjänster. Sedan när man gjort det måste man bli godkänd och då får man läkarlegitimation. Sedan kan man välja att specialisera sig på något speciellt och det tar drygt 5 år. Hela utbildningen tar drygt 10 år. Tyvärr så finns det ingen skola i Luleå där jag kan gå läkarexamen så då måste jag flytta till Umeå tills jag gått klart grundutbildningen. Jag tror att man vet att man har valt rätt yrke ifall man känner sig glad och lycklig varje gång man går till jobbet och om man inte känner sig obekväm.
Om det skulle vara så att jag inte längre av någon anledning skulle vilja jobba med det jag specialisera mig på så kan man ändå ta nytta av att man gått grundutbildningen som läkare för om jag vill specialisera mig på något annat så kan jag börja utbilda mig till det direkt istället för att behöva utbilda mig i 10 år till.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar