måndag 1 februari 2016

Mitt drömyrke


Mitt drömyrke, veterinär

I framtiden vill jag arbeta som veterinär, jag vill bli veterinär eftersom att jag gillar djur. Jag vill lära mig mer om djur och det skulle vara roligt att få hjälpa något djur och sen få känna sig stolt över det. Det skulle också vara roligt om ägarna blir glada och stolta över att deras djur är friskt. Jag älskar djur och har gjort det i hela mitt liv. Det roligaste med yrket är att få vara med djur hela dagarna.

Jag vill helst arbeta med mindre djur eftersom att jag kan mer om dom, jag vet inte så mycket om t.ex. hästar och kor. Jag vill gärna arbeta med katter eftersom att  jag har haft 19 katter och vet en hel del om dom. Några arbetsuppgifterna som veterinär är att operera, lägga bandage eller gips, ge djuren medicin och göra dom friska helt enkelt.

Nackdelar med yrket är att man kan behöva avliva djuret och göra ägarna besvikna. Dom enda riskerna är nog att man kan skada sig på verktygen som man använder och man kan få vissa sjukdomar av djuren. Jag tycker även att utbildningen är ganska lång, man måste läsa i 5,5 år på veterinärprogrammet.

Som veterinär så arbetar man med människor, det tycker jag är bra eftersom att man kan ta hjälp av varandra och få nya vänner. Jobb som veterinär finns nästan överallt så jag tror inte att det kommer så svårt att hitta någonstans att jobba. Man kan arbeta både nattid och dagtid, jag vill helst arbeta på dagtid. Om man tröttnar på veterinärjobbet så kan man bli t.ex. djurskötare eller djurvårdare. Som veterinär så tror jag att det finns lika mycket jobb att göra året om, djuren kan få sjukdomar eller skada sig när som helst.

Om man vill ha bra lön så tycker jag att Kalmar verkar vara ett bra ställe att jobba på eftersom att där får man 43.000 kr i månaden som kvinna. I Norrbotten får man 27.500 kr i lön som kvinna. När jag blir äldre så hoppas jag att lönen i Norrbotten har höjts för jag vill helst jobba i Norrbotten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar